Zilverklei

 

 

 

 

Zilverklei workshops       fimo workshops

 

Wat is zilverklei

Zilverklei wordt gebakken in de oven op 850&degC

 

Zilverklei is een prachtig product met oneindig veel mogelijkheden waarmee iedereen zelf de mooiste zuiver zilveren sieraden kan maken. Je hebt geen jarenlange oefening in de technische vaardigheden van het edelsmeden nodig en geen zeer grote investeringen.;

 

Zilverklei is gemaakt van fijn zilverstof gemengd met een organisch bindmiddel en water. Het wordt verhit tot minimum 650 ° C. Hoe hoger de temperatuur, hoe minder tijd er nodig is voor het volledige bakproces. De maximumtemperatuur is 900 ° C. Daarna blijft er 99,9 % zilver over.

 

Tijdens het drogen is het water verdampt en tijdens het bakken is het bindmiddel verbrand. De zeer fijne zilverdeeltjes smelten aan mekaar tot kompact zilver.

 

Men noemt het zilver"klei" omdat het zo kneedbaar is als klei. Dit zilver is 3 keer zwaarder dan gewone klei en is evenals klei niet giftig.

 

 

 

Werken met zilverklei

 

Kneedbaar zilver is gemakkelijk te bewerken.zilverklei en gewone klei

 

Het ziet eruit als gewone klei, het voelt ook bijna zo. Het is even plastisch. Je kan er elke vorm aan geven die je zelf wil. Je kan zilverklei boetseren, uitrollen, modelleren, stempelen en vormgeven in mallen. Juwelen in zilverklei worden gedroogd en gevijld.

 

Na het bakken kan je ze nog zwarten met zwavellever, zogenaamd antiek maken. Als laatste kunnen je sieraden eventueel geheel of gedeeltelijk worden gepolijst met een polijstnaald of in een polijsttrommel.

 

Een van de dingen waar we rekening mee moeten houden als we met zilverklei werken is dat het zeer snel droogt. Daarom houden we de klei tijdens het proces vochtig in een doekje of plastiekfolie. In gedroogde vorm is zilverklei nog zeer breekbaar. Vijlen en schuren dienen dus voorzichtig te gebeuren.

 

Bovendien krimpt zilverklei 10 tot 12 % tijdens het bakken. Dit is handig als we zirconia willen plaatsen of rilstiften voor steekoorbellen. Voor het maken van ringen hou je daar ook best rekening mee.

 

 

Zilverklei combineren

 

Zilverklei is met allerlei materialen te combineren, zoals natuurlijke edel- of halfedelstenen, synthetisch zirconium, harsen, glas, email zoetwaterparels enz. Sommige daarvan zijn hittebestendig, andere niet. De hittebestendige materialen worden met het zilver meegebakken.

 

Zirconium kan grote hitte verdragen en kan daardoor mee gebakken worden, verwerkt in de zilverklei.

 

Glas kan tegen zeer grote hitte maar niet tegen temperatuurschokken. Je dient het samen met de zilverklei in een koude oven te plaatsen en dan traag op te stoken tot ongeveer 500 ° C. Daarna kan je snel stoken tot de gewenste temperatuur. Het afkoelen dient tot ongeveer 500 ° C zo snel moglijk te gebeuren. Daarna koel je zeer traag af tot kamertemperatuur.

 

Voor het plaatsen van edelstenen maken we een zetkast die we in de zilverklei zetten. Die kast is gemaakt van zetkastenband. Na het bakken wordt de steen in de kast "gezet".

 

Voor andere materialen zoals fimo en zoetwaterparels wordt een mechanische verbinding gemaakt met de zilverklei. Zoetwaterparels worden nadien vastgelijmd op de mechanische verbinding.

 

 

voorbeelden zilverklei juwelen van cursisten

naar de homepagina