Het gezicht achter zilverjuweel

 

Dit is het gezicht achter Zilverjuweel. Mijn naam is Gabriëlle Appels. Ik woon in Geel, heb 2 volwassen kinderen, Daan en Cis en een lieve vriend Luc.

 

Potjes maken

Reeds van jongsaf aan zat het werken met klei me in het bloed. Toen ik een jaar of acht was vond ik eens een bolletje klei in de beek. Tegen de tijd dat ik thuis aankwam was het bolletje als vanzelf een kannetje geworden met een oortje en een tuitje.

 

Juwelier

Rond diezelfde tijd gingen we een keer op bezoek bij een neef van mijn vader. Die was goudsmid. Dat boeide me mateloos. Het goud vond ik niet zo mooi, zilver trok me toen al meer aan, maar wat hij met dat goud deed!

 

Later

...wilde ik zilversmid worden en pottenbakker. 

De zilversmid kwam omwille van een aantal redenen in de diepvries terecht maar de pottenbakker, die kwam er. Het was alsof het voorbestemd was. Klei is altijd mijn ding geweest.

Ik volgde de Academie voor Schone Kunsten in Turnhout. Daar leerde ik de techniek van het pottendraaien op een schijf. Gedurende 20 jaar was ik daar als amateur geregeld zeer fanatiek mee bezig. Ik haalde er elke vorm die mogelijk was uit. 's Morgens werd ik vaak wakker van vormen en die moésten dan overdag neergezet worden.

Tot ik op een gegeven moment ten prooi viel aan een flinke burnout. De vormen in mijn hoofd waren weg, of misschien op. Dit duurde jaren, jaren waarin ik wol spon, weefde en allerlei andere dingen met natuurlijke materialen. Toch vond ik daarin niet de passie van het werken met klei. Na een jaar of 5 verkocht ik mijn werkloze atelier.

 

En toen kwam zilverklei...

3 weken later, begin 2007, via de brievenbus, in de vorm van het programma van het cultureel centrum van Leopoldsburg. Een workshop zilverklei. Zilverklei?  Is dat klei met zilver erin, of misschien erop? Dit was zo interessant, maar ik moest nog 4 maanden wachten.

De dag van de workshop zelf wist ik al snel: dit was het! Dit ging ik doen!!! Ik wilde juwelen gaan maken met zilverklei en workshops geven. Ik wilde mensen net zo blij maken als ik was op dat moment.

Een half jaar deed ik bijna niets anders dan met zilverklei werken, tot ik vond dat ik voldoende bedreven was om workshops te geven. Ik nodigde een paar vriendinnen uit voor een proefworkshop. Mijn broer vroeg: "zullen we een website bouwen?" En zo werd Zilvrejuweel geboren.

Art Clay Silver-instructeur

Intussen ben ik gecertificeerd Art Clay Silver-instructeur op professionele basis. Dat wil zeggen dat ik workshops mag geven met zilverklei van het merk Art Clay silver.

Met de ring hierboven won ik in 2009 de 2de prijs in de Belgien Art Clay Silver Contest en met de armband bovenaan de website exposeerde ik in Praag in 2011. Wil je meer werken van mij bekijken? Ga dan naar zilveren juwelen.

In al die jaren gaf ik een 700-tal workshops. In heel Vlaanderen en een deel van Nederland kwam ik met mijn reizend atelier. Ik kom bij mensen thuis, in bedrijven, in cultuurcentra en allerlei andere plaatsen. Het fijnste aan workshops geven vind ik mensen helpen om hun ideeën mee te realiseren.

Hopelijk kan ik dit nog heel lang blijven doen en ontmoeten we mekaar eens in een workshop.

 

Lees meer over zilverklei

Verloop van een workshop

Naar de homepagina